PROGRAMJAINK


                                                             

 

ADOMÁNYGYŰJTÉSEINK

A Jókay Család Alapítványa kárpátaljai diákok segítése programja.
 
 

 a técsői magyar gimnázium tanulói


   2011 óta néhány segíteni kész nyugdijas adománya segitségével egy kárpátaljai rászoruló diák éves teljes kollégiumi és tanittatási diját fizettük ki. Az összeget a rendszeresen Técsőre járó Transcar segélyező alapítvány munkatársa juttatta el személyesen az adományozottnak.
    A
Técsői Magyar Gimnázium az utolsó magyar középiskolai intézmény kelet felé. Az ott tanuló diákok a környék magyar falvaiból, kisvárosaiból származnak.

 

   Nélkülözhetetlen szórmánymisszós központ. Az iskola vezetői választják ki a kedvezményezett diákot - ők ismerik őket - és ők is ellenőrik az összeg felhasználását: kollégiumi díj, étkezési díj, utazás, könyvek.

    Szeretnénk minél több diákot segíteni. Alapítványunk a Técsői diákok megsegítése céljára szeretettel várja az adományozókat.

   A Civitas fortissima, vagyis Balassagyarmat város Balassi Bálint Gimnáziumának ma már nyugdíjas öregdiákjai (dr. Ibrányi Endre, dr. Leczki Lajos, és Nagy Lászó) egy kárpátaljai szegénysorsú, tehetséges és szorgalmas diák kétéves kollégiumi elhelyezését támogatják évi 150 ezer Ft-al.   Az első év befizetése és átutalása a Técsői Gimnázium részére megtörtént, a második 150 ezer Ft befizerése folyamatban van. E mellett 5 kerékpárt és 2 doboz könyvet juttattak ki a Jókay Alapítvány segítségével.   Reméljük, mások is csatlakoznak, az elszakított területek közül talán Kárpátalján van a legnagyobb szegénység.

  
 A londoni Endres Memorial Fund (Endresz Alapítvány) bőkezű támogatása

 

      Egy londoni atyánkfiának köszönhetően, decemberben érkezett hozzánk 2.000 angol font (kb. 670.000 forint) az Endres Foundationtől. Az összeget a pápai diákok számára létrehozott alaphoz hasonlóan, a kárpátaljai Técsői Magyar Tannyelvű Református Líceum számára fektetjük be, hogy évente a többi adakozótól érkezett összegekkel együtt az iskolában tanuló szegény diákok számára küldjük tovább. 2012 márciusban 93.000 forintot utaltunk át. Erre az új célra néhány lelkes támogató gyűjtést folytat, ezért a tavasszal még várhatóan további összegeket tudunk átutalni.

 

 

Segélyszállítmányok Kárpátaljára: 2005. őszétől már régóta tevékenykedő segélyszervezetek partnereként bekapcsolódtunk segélycsomagok Kárpátaljára juttatásába. Eddig 436.000 forint adománnyal járultunk hozzá a segélycsomagok eljuttatásának költségeihez, emellett kuratóriumi tagjaink saját önkéntes munkájukat is hozzáadták a program megvalósulásához, több alkalommal személyesen szállítva a segélyt.  (A Csiki-Bege Kft. komoly szállítási kapacitást ajándékozott nekünk).

 Segélyszállítmányok Erdélybe: Kárpátaljai programunkhoz hasonlóan, 2007-től kezdődően erdélyi falvakba szánt segélyszállítmányokat is támogatunk, szintén kuratóriumunk tagjainak önkéntes munkájával eljuttatva a szállítmányokat. Eddig 97.000 forint adományt tudtunk erre a célra fordítani. Friss élménybeszámoló Töökről (Kalotaszeg, 2008.február: "Szeretnék még vagy tíz évet élni, hogy lássam mi lesz a két faluból.")

     

Kultúrházépítés Erdélyben: Magyarvistán, mely egy kalotaszegi magyar település, helyi összefogással, sok önkéntes munkával építik újjá életveszélyesen romos kultúrházukat, hogy ápolni tudják a falu hagyományait, fel tudjak éleszteni a néptánc egyesületet.

     Magyarvista Kalotaszeg egyik – népművészetében -  legcifrább faluja. Mintegy 800 lelkes település és 96%-ában református. A Református Egyházközség 2005-ben visszakapta a falu szívében található ingatlanát, egy kultúrházat, de már életveszélyes állapotban. Mivel már húsz évvel azelőtt enyészetnek indult az épület, a kulturális élet sajnos  teljesen leállt. Generációk nőttek úgy fel, hogy saját néptáncuk és népzenéjük ismeretlen volt számukra, mert egyszerűen nem volt hol ezeket ápolni. ( A népviselet és a népművészet élt és fejlődött.)  

      Megszületett egy szép álom és egy szép terv: a romos kultúrházból Kalotavár lesz. Müller Csaba, Kolozsváron élő építész ingyen készítette el a tervet. Sajnos az ország, melyben élünk említésre méltóan mindezidáig nem támogatta ügyünket, mégis  Isten kegyelméből ma már felépült az épület. Kész van pirosban. Előbb le kellett bontani 2/3-át, majd jött az építkezés és a felújítás. A segítség 80%-ban az Anyaországból jött: Miniszterelnöki Hivatal és civilek támogatásából. A többit a falu népe tette hozzá anyagiakban és közmunkában egyaránt. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem valószínű, hogy helyi pénzekből az elkövetkezendőkben jelentősen részesedünk, mégis tovább kellene lépni, mert a falu népe, sőt rendezvények alkalmával a közelről és távolról érkezők is már használatba vették az épületet.

    Alapítványunk több mint 1.200.000 forintot juttatott el számukra. Még nem készült el teljesen, ezért továbbra is gyűjtjük az adományokat. Már több közösségi rendezvényt is tartottak a formálódó épületben. A magyarvistai lelkész üzenetét itt tekintheti meg!

  

Szegény gyermekek tanulási támogatása Kalotaszegen: 2006-ban elhunyt Batiz Ágnes testvérünk emlékére az ismerősök és rokonok koszorúpénzt gyűjtöttek össze Alapítványunknál, melyet Sárvásár, Kolozs megyei erdélyi település szegény gyermekeihez juttattunk el (560.000 Ft-ot), hogy tanulásukat és iskolájukat támogassuk. Az adománygyűjtést és támogatást a család kérésére és a szükség hívására továbbra is folytatjuk.

 

 A 2010-es beszámolót itt tekintheti meg!

2009-es beszámolót itt tekintheti meg!

A 2008-as támogatásról, eredményekről itt lehet olvasni! 

 A korábbi támogatásokról pedig itt

Pápai Református Kollégium Gimnáziuma rászoruló diákjainak támogatása: Jókay Lajos testamentumában tett Alapítványt Amerikában a Pápai Református Gimnázium rászoruló tehetséges diákjainak támogatására. A Jókay Lajos Alapítvány 2006-ban hazaköltözött, és ezután a Jókay Család Alapítványa folytatja filantróp hagyományait. Évente három-négy diák kollégiumi ellátását, étkezését és tandíját vállaljuk át 200.000 Ft értékben. Erre a célra továbbra is támogatásokat gyűjtünk, hogy a rendelkezésre álló összeg ne fogyjon el, és a jövő szegény diákjai is esélyt kapjanak a minőségi oktatás révén.

  

 Határon túli iskolák támogatása: A magyar emigráció diákjainak sok éven át otthont adó bajorországi magyar gimnázium, Burg Kastl, volt diákjai és a Jókay Alapítvány találkozóján a résztvevők felismerve közös céljaikat hosszú távú együttműködésben állapodtak meg. A Magyarországon élő volt „kastlis” diákok adományait a Jókay Alapítványon keresztül összegyűjtve évenként egy-egy rászoruló határon túli iskolát segítünk. A Jókay Alapítvány a törvényes kereteket, az átláthatóságot és az elszámoltathatóságot nyújtja az együttműködéshez.  

 

 

 

 Webfejlesztés: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight