Magyarvistai Falunap 2010. július 25. Beszámolója

 A Keresztény Értékmegörző Egyesület és a Jókay Alapítvány együtt ünnepelt a magyarvistaiakkal!

 

 Köszönjük a Kalotavár támogatóinak sok lelkes segítségét! 

 

 


VII.MAGYARVISTAI FALUNAP PROGRAMJA (2010. július 25, vasárnap)

 

   

A Kalotavár felavatása

 

 

 

 

A zuhogó eső ellenére, 500-1.000 kalotaszegi magyar ember és görbeházi, budapesti vendég vett részt a Kalotavár felavatásán, majd az éjszakába húzódó, tűzijátékkal folytatódó Falunapon.

 

  

 

A nap eseményei következnek képekben...

 

Ünnepi Istentisztelet, Felházi Zoltán lelkész és a magyarvistai kórus szolgálatával.

  

 

         

 

 

  

A magyarvistai háborús hősök emlékművének koszorúzása

 

 Ékes Ilona országgyűlési képviselő asszony köszöntöjével és egész napos jelenlétével tisztelte meg az ünnepséget

 

 

  Alapítványunk koszorúja

   

 

 

A gorbói, román nemzetiségű polgármester is koszorúzott.

   

   

 

 

 

 

A Kalotavár részletei

 

 

 

  

 

 

 

     

 

  

   

 

                Felházi Zoltán üzenete:  Miért is??

  

 

    Magyarvista Kalotaszeg egyik – népművészetében - legcifrább faluja. Mintegy 800 lelkes település és 96%-ában református. A Református Egyházközség 2005-ben visszakapta a falu szívében található ingatlanát, egy kultúrházat, de már életveszélyes állapotban. Mivel már húsz évvel azelőtt enyészetnek indult az épület, a kulturális élet sajnos teljesen leállt. Generációk nőttek úgy fel, hogy saját néptáncuk és népzenéjük ismeretlen volt számukra, mert egyszerűen nem volt hol ezeket ápolni. ( A népviselet és a népművészet élt és fejlődött.)

      Megszületett egy szép álom és egy szép terv: a romos kultúrházból Kalotavár lesz. Müller Csaba, Kolozsváron élő építész ingyen készítette el a tervet. Sajnos az ország, melyben élünk említésre méltóan mindezidáig nem támogatta ügyünket, mégis Isten kegyelméből ma már felépült az épület. Kész van pirosban. Előbb le kellett bontani 2/3-át, majd jött az építkezés és a felújítás. A segítség 80%-ban az Anyaországból jött: Miniszterelnöki Hivatal és civilek támogatásából. A többit a falu népe tette hozzá anyagiakban és közmunkában egyaránt. Sajnos a tapasztalat azt mutatja, hogy nem valószínű, hogy helyi pénzekből az elkövetkezendőkben jelentősen részesedünk, mégis tovább kellene lépni, mert a falu népe, sőt rendezvények alkalmával a közelről és távolról érkezők is már használatba vették az épületet.

 

   Szükségünk van azokra a forintokra, lejekre, melyek ezt az épületet az égig emelik. Álljon mellénk, támogassa ezt az ügyet, vegyen részt közösségünk jó szándékú, Isten áldotta tevékenységében.

   

  

Köszönettel és Isten áldását kívánva, szeretettel,

  

Felházi Zoltán, magyarvistai református lelkész


Program előzetes: 2016. február 11-én, este 7 órai kezdettel, a Jancsó Alapítvánnyal ( www.jancsoalapitvany.hu ) közösen rendezünk alapítványi estet a Budapest V. kerületben, Zrínyi utcában található BM Duna Palotában!


Készítette: On-Team Kft. Szoftver: SurfaceLight